Upprop - Aktivitetsdag

Insamlingsstiftelsen Rörelserik tar emot donationer för projektet Aktivitetsveckan i Habo Kommun. Totalt ansöker vi om 100 000 SEK.

Aktivitetsfestivalen genomförs i samverkan med Habo Kommun, Fritidsgården och Generation Pep

Välkommen till Upprop på Lustfyllt i Habo
Datum: 18/9
Tid: 17.00-18.30

Rörelseriks Aktivitetsfestival är en fem dagars kostnadsfri Aktivitetsfestival för barn och unga.
I samarbete med föreningar/företag både lokalt och från närområdet, erbjuds det en palett av fysiska aktiviteter för deltagarna att testa och förhoppningsvis fastna för och därigenom få en mer aktiv vardag. 


Vår främsta målgrupp är årskurs 4-9. Deltagarna kommer att erbjudas att få testa olika fysiska aktiviteter och lekar helt gratis. Vilket förhoppningsvis ska inspirera och bidra till en mer aktiv vardag för våra unga. 
Under festivalen kommer det erbjudas aktiviteter som redan finns i Habo genom lokala föreningar/företag. Men vi vill även erbjuda aktiviteter från föreningar i närområdet såsom Mullsjö, Bankeryd och Jönköping. Fokus ligger i ett första skede på prestationslös och roliga aktiviteter/lekar. Vi vill skapa rörelseglädje, det ska vara kul att röra på sig helt enkelt. 
Festivalens centrum kommer vara i Habo sporthall
 

Vi tar emot donationer

Hjälp oss genomföra Aktivitetsfestivalen genom att donera pengar på något av följande sätt:

BG: 5080-2719
Swish: 123 309 13 78 

Genom att stötta Rörelserik är du med och ger barn en rörelserik vardag!


Privatpersoner som donerar kapital synliggör vi gärna på hemsidan. 

Företag som donerar synliggörs via:
- Logotyp på hemsida
- Logotyp på roll up under Aktivitetsfestivalen
- Möjlighet till extra exponering under Aktivitetsfestivalen

Bakgrund
Ökad inaktivitet och bristen på fysisk aktivitet bland barn och ungdomar är ett stort samhällsproblem. Habo kommun har de senaste åren vuxit snabbt med framförallt många barnfamiljer. Det ökade antalet barn skapar hårt tryck inte bara på antalet förskolor och skolor utan också på tillgången till aktiviteter för barn och ungdomar för att möjliggöra en aktiv fritid. 
Vi kan idag se att dagens ungdomar har mycket sämre kondition än sina jämnåriga kompisar hade för 10 år sedan och andelen överviktiga barn ökar för varje år. Tyvärr leder detta till att de riskerar att drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar alldeles för tidigt. Vi ser också att psykisk ohälsa ökar dramatiskt bland barn och ungdomar.

Så här vill vi inte ha det
En stor orsak till att de mår dåligt är för att de rör på sig för lite. Visst, det finns andra orsaker också men att sitta still så mycket som våra barn gör idag är direkt hälsofarligt och skapar stora problem i form av ökad ohälsa. Dessutom blir det i förlängningen en stor kostnad för samhället. Idag når endast cirka 4 av 10 pojkar upp i de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet per dag. Siffran för flickor är cirka 2 av 10 och siffrorna sjunker för varje år.
 

 

Det här måste vi ändra på
Genom att vara fysiskt aktiva kan vi minska andelen barn som är överviktiga, de kommer att orka mer och prestera bättre i skolan. Dessutom kommer deras självförtroende öka i takt med att de upplever att de har förmågan att kunna röra på sig. De kommer att börja tycka att det är kul att röra på sig, och när något är kul vill man göra det oftare. Det är vad vi kallar en positiv spiral.
 
Men inte nog med det. Fysisk aktivitet är rena dundermedicinen mot psykisk ohälsa och fungerar många gånger lika bra som medicinering. Fysisk aktivitet kommer dessutom alltid utan bipacksedel och listor över potentiella biverkningar.

Om Rörelserik
Rörelserik är en insamlingsstiftelse med ett enda syfte - att få barn och ungdomar att röra på sig mer. Vi tror nämligen att det är det viktigaste vi kan göra för våra barn just nu. Det kommer ge dem så mycket att det är värt varenda satsad krona.
 
För att få våra barn att röra på sig mer måste vi göra en förändring. Bland annat måste vi skapa fler miljöer som uppmuntrar och inspirerar barnen att vilja röra på sig. Vi måste också skapa fler tillfällen i deras vardag där de “tvingas” röra på sig. Både i skolan och på fritiden.

 

Om Generation Pep
Generation Pep arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep och deras målsättning är att engagera hela samhället i arbetet. För att vända utvecklingen vill de skapa en folkrörelse för mer fysisk aktivitet, bättre matvanor och en mer jämlik hälsa för barn och unga. Mer information om Generation Pep hittar du på: 
www.generationpep.se